Če imate sladkorno bolezen tipa 1 ste gotovo dobro seznanjeni s štetjem ogljikovih hidratov. Smiselno je poznati količino ogljikovih hidratov, ki jih zaužijete. Ogljikovi hidrati neposredno vplivajo na raven glukoze in zato zahtevajo prilagoditev odmerka inzulina.
Toda ali ste vedeli, da količina maščobe, ki jo zaužijete, vpliva tudi na vašo raven glukoze v krvi?
Ko zaužijete maščobo, ta povzroči zakasnitev zvišanja glukoze v krvi po obroku in zmanjša občutljivost celic na inzulin.
Osnovna dejstva o maščobah
Najprej nekaj podatkov o maščobah.
Obstajata dve glavni kategoriji prehranskih maščob – nasičene in nenasičene.
- Nasičene maščobe so pri sobni temperaturi običajno trdne. Lahko jih najdemo v mesu, maslu, polnomastnem mleku in mlečnih izdelkih, pečeni in ocvrti hrani.
- Nenasičene maščobe (eno- in večkrat nenasičene) so pri sobni temperaturi običajno tekoče in jih najdemo v rastlinskih oljih, ribah in oreščkih.
Kako maščoba v hrani vpliva na sladkorno bolezen tipa 1?
V članku, ki je preučil različne študije o vplivu prehranskih maščob na raven glukoze v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 1, je navedeno, da:
- Obroki z visoko vsebnostjo maščob zvišajo in podaljšajo zvišanje ravni glukoze po obroku.
- Maščoba upočasni praznjenje želodca (čas, potreben, da se hrana premakne iz želodca v črevo) za približno 30 minut. To pomeni, da hrana, ki vsebuje maščobo, ostane dlje časa v želodcu.
- Ker se hrana absorbira dlje, povzroči zakasnjeno absorpcijo glukoze v krvni obtok.
- Maščoba v hrani zmanjša tudi občutljivost za inzulin (celice potrebujejo več inzulina, da izkoristijo glukozo).
- Učinek obrokov z visoko vsebnostjo maščob se pri različnih posameznikih razlikuje.
Torej, ko zaužijemo obroke z visoko vsebnostjo maščob, potrebujemo več inzulina (približno 42 % več) za stabilizacijo glukoze v krvi po obroku, v primerjavi z obroki z nizko vsebnostjo maščob.
Kaj vse to pomeni?
Ali moram šteti maščobe?
Odgovor je nekoliko zapleten.
Vemo, da lahko obrok z visoko vsebnostjo maščob vpliva na raven glukoze v krvi še nekaj časa po obroku. Zapleteno je, da je to odvisno od vrste zaužitih maščob (nasičene ali nenasičene maščobe), količine zaužitih maščob in tega, kaj zaužijemo skupaj z maščobo.
Pomembno je, da raven glukoze v krvi spremljajte ≥ 3 ure po obroku z visoko vsebnostjo maščob, da ugotovite, ali je po obroku potrebna prilagoditev odmerka inzulina.
O odločitvi glede prilagajanja odmerka inzulina na podlagi štetja maščob se posvetujte z zdravstvenim timom za sladkorno bolezen. Za zmanjšanje tveganja za hipoglikemijo je potrebno skrbno spremljanje ravni glukoze v krvi.
Ni smernic, ki bi priporočale štetje maščob, kot del samovodenja sladkorne bolezni. Smernice spodbujajo zdravo prehrano in izobražujejo posameznike s sladkorno boleznijo tipa 1 glede spremljanja glukoze v krvi in prilagajanju odmerkov inzulina glede na vnos hrane3.
Nekaj predlogov, ki jih lahko upoštevate:
- Skupaj s svojim zdravstvenim timom ustvarite načrt uravnotežene prehrane.
- Spremljajte raven glukoze v krvi ≥ 3 ure po obroku z visoko vsebnostjo maščob.
- Držite se bolj zdravih virov maščob, kot so avokado, oreščki, ribe in pusto meso.
- Pri kuhanju vključite rastlinska olja, kot je ekstra deviško oljčno olje.
Zaključne misli
Maščoba je pomembno hranilo, ki ima vlogo pri ohranjanju zdravja našega telesa. Štetje maščob je lahko zapleteno in ga je treba izvajati le z zelo tesnim sodelovanjem z vašim zdravstvenim timom za sladkorno bolezen. Ne pozabite, da zdrave maščobe, kot del hranljive prehrane, poskrbijo za odličen okus. Skupaj s pravilnim samovodenjem sladkorne bolezni lahko uživate odlične obroke in ohranjate zdravje!
Viri
- Evert AB. Factors beyond carbohydrate to consider when determining meantime insulin doses: protein, fat, timing and technology. Diabetes Sprectr. 2020;33(2):149-155.
- Evert AB, Dennison M, Gardner CD et al. Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: a consensus report. Diabetes Care. 2019; 42:731-754.
- National Institute for Health and Care Excellence. Managing type 1 diabetes in adults. https://www.nice.org.uk/. 2020 Available at: http://pathways.nice.org.uk/pathways/type-1-diabetes-in-adults. (Accessed September 2021).